Tavi Ameliyatı
Şükrü Akyüz
Anjiyo nedir? Anjiyo, birçok hastalığın teşhisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Bazı hastalar anjiyografiyi uzun ve karmaşık bir prosedür olarak görmektedir. Peki bir anjiyo ne kadar sürer? Anjiyoplasti işlemi yaklaşık 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşı, kilosu ve incelenen damarlarına göre değişiklik gösterebilir. Anjiyo ağrılı ve ağrılı bir işlem değildir. Bu nedenle hastalar bu dönemde genellikle herhangi bir ağrı hissetmezler. Ancak anjiyografi sonrası hastaların kanama riski nedeniyle 6-8 saat yataktan kalkmamaları ve işlem yapılan bölgeyi hareket ettirmeleri önerilir.
Anjiyo sonrası nelere dikkat edilmelidir?
İşlem öncesi işlemi yapacak doktor hastadan yanlarında su getirmesini ister. Bunun en önemli nedeni, işlemde kullanılan kontrast maddeden böbrek hasarı riskini en aza indirmektir. Hastanın bol su içmesine engel bir sağlık sorunu yoksa işlemden sonraki 2 saat içinde yaklaşık 2 litre sıvı içilmesi önerilir. İşlem sonrası hasta odaya geldiğinde işlemi yapan doktor kateteri çıkarır. Ancak kateter çıkarıldıktan sonra özellikle inguinal anjiyo için işlem bölgesine bir kum torbası konur. Kum torbası yaklaşık 6 saat tutulmalı ve kaldırılmamalıdır. Aynı zamanda bacağın hareketi kanamaya neden olabileceğinden hasta bu dönemde tuvalete kalkmamalı ve başkalarından yardım almalıdır. Öksürme gibi ani hareketler kanamaya neden olabilir, bu nedenle ani bir refleks durumunda tedavi edilen bölgeye elle basınç uygulanmalıdır. Anjiyografi işlemi sonrasında işlem yapılan bölgede ödem ve ödem gibi durumların görülmesi nadirdir. Hastaneden taburcu olduktan sonra hasta günlük hayatına devam edebilir. Anjiyografi sonrası işlem yapılan bölgede ağrı, şişlik ve şişlik görülmesi nadirdir. Bu durumda zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız.
Anjiyoplasti riskleri ve olası komplikasyonlar
Anjiyografi uzman ve deneyimli bir ekip tarafından yapıldığında anjiyografiye bağlı komplikasyon olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak her işlemde olduğu gibi anjiyo sonrasında da bazı riskler ve komplikasyonlar olabilir. Anjiyografinin olası riskleri şu şekilde sıralanabilir:
Özellikle kasık ameliyatlarından sonra hastanın hareketleri veya işlem bölgesine baskı uygulayamaması kanama riskine neden olabilir. Aynı zamanda hastanın bacağında da yoğun morarma görülebilir.
Hastanın kullanılan kontrast maddeye alerjisi varsa kaşıntı, kızarıklık gibi hafif alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Tedavi edilen bölge yanma ve sıcaklık hissedebilir.
Uzun süreli açlık nedeniyle mide bulantısı ve baş dönmesi oluşabilir.
Hastanın böbrek fonksiyonu bozulabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Ancak nadir durumlarda ciddi böbrek hasarı mümkündür. Bu durumda hastanın acil müdahaleye ihtiyacı vardır.
Kanülün giriş yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık olabilir. Bu genellikle bir enfeksiyon habercisi olduğundan, en yakın tıbbi tesisle iletişime geçerek zaman kaybetmemelisiniz.
Uzman olmayan bir ekip tarafından yapılan bir anjiyoplasti işlemi, takılan damarın zarar görmesine neden olabilir.
İşlem sırasında kalp krizi ve felç riski vardır. Ancak bu durumun doğrudan anjiyografi ile ilgili olduğunu söylemek için yeterli veri yoktur. Bir hastada tıkalı bir damar, işlem sırasında kalp krizi ve felç riskine neden olabilir.
Anjiyodiagnoz uzman kişiler tarafından yapıldığında hayat kurtaran önemli bir görüntüleme yöntemidir. Anjiyo sayesinde kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı gibi birçok önemli hastalık erken dönemde tespit edilip tedavi edilebilmektedir. Anjiyografi hakkında daha fazla bilgi için en yakın hastaneye başvurduğunuzdan emin olun. Sağlıklı günler dileriz.