Ekonomi

Türkiye ile Katar Arasında JETCO Protokolü imzalandı

ANKARA (İGFA) – Türkiye-Katar 1. Dönem JETCO Toplantısı, Bakan Bolat, Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Şeyh Muhammed bin Hamed bin Kasım Al Sani ve iki ülke yetkililerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Bakan Bolat ile Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Al Sani’nin katılımıyla Türkiye-Katar 1. Dönem JETCO Protokolü imzalandı.

Bakan Bolat, konuşmasında, Katar’ın Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek, ikili ilişkilerde hükümetlerin ve siyasi liderlerin çabalarıyla yeni bir ivme yakalandığını ve iki ülkenin stratejik ortak olarak ilişkilerine devam etmesinin sağlandığını söyledi.

Türkiye-Katar 1. Dönem JETCO toplantısı vesilesiyle ikili siyasi ilişkilerde yakalanan olumlu ivmeyi, ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıtacaklarına inandıklarını dile getiren Bolat, “Teknik görüşmeleri ocak ayı boyunca icra edilen ve biraz önce Sayın Bakan ile tüm ticari ve ekonomik boyutlarıyla gözden geçirdiğimiz Türkiye-Katar 1. Dönem JETCO Toplantısı’nın son derece verimli geçtiğini belirtmek isterim. Bu toplantıyı özel sektör firmalarımızın da etkin katılımlarıyla, tüm ekonomik ilişkilerimizi derinlemesine ele aldığımız ve ticari ilişkilerimizde yeni fırsatları değerlendirdiğimiz son derece faydalı bir mekanizma olarak telakki ediyoruz.” diye konuştu.

“JETCO PROTOKOLÜ, YAPICI GÖRÜŞMELERİMİZİN VE MUTABAKATIMIZIN YANSIMASI”

Bolat, özel sektör temsilcilerinin de bu çok önemli ikili iş birliği mekanizmasına dahil olmasından ve katılımından memnuniyet duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Söz konusu toplantıların, düzenli olarak gerçekleştirilmesine ve sonuçlarının dikkatli bir şekilde takip edilmesine büyük önem atfediyoruz. Biraz önce imzalamış olduğumuz 1. Dönem JETCO Protokolü, ikili ticari ilişkilerden karşılıklı yatırımlara, müteahhitlik hizmetlerinden üçüncü ülkelerde iş birliğine; yeşil dönüşümden gümrük konularına ve ticareti geliştirecek faaliyetlere kadar pek çok farklı alana ilişkin son derece yapıcı görüşmelerimizin ve mutabakatımızın yansımasıdır.

JETCO Protokolümüze ikili ticari ilişkilerin ve yatırım olanaklarının geliştirilmesi amacıyla özel sektörlerimiz arasında iş birliği ve ziyaretlerin artırılması gerektiğini, ayrıca Katar’ın 2030 Vizyonu çerçevesinde müteahhitlik firmalarımızın Katar’da büyük altyapı ve üstyapı projelerini üstlenmeye hazır oldukları hususlarını dercetmiş bulunuyoruz. Bununla birlikte, hizmet sektörümüzün en önemli bileşenlerinden turizm ve sağlık turizmi alanlarında iş birliklerine hazır olduğumuz ve standardizasyon, akreditasyon ve metroloji alanlarında yetkili kurumlarımızın Katarlı muhatapları ile iş birliğine hazır olduklarını kayıt altına almamız bu hususların en kısa zamanda uygulamaya geçmesini sağlamak amaçlıdır.”

Bu toplantının, dünya genelinde üretim ve ticarette durağanlık yaşanırken, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerle işbirliğini geliştirmek adına son derece önemli bir buluşma olduğunu vurgulayan Bolat, “Öte yandan, Türkiye-Katar 1. Dönem JETCO toplantımız vesilesiyle iş dünyası temsilcilerini de bir araya getirdik. 2023 yılında ikili ticaret hacmimiz ise yaklaşık 1,3 milyar dolara ulaşmış olup, çok yakın zamanda yürürlüğe girecek olan Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile beraber bu rakamın çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum.” dedi.

“KATAR’IN ÜLKEMİZDEKİ YATIRIM İMKANLARINI DEĞERLENDİRDİĞİNİ GÖRMEK BİZLERİ MEMNUN ETMEKTEDİR”

Bolat, Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkilerde potansiyel arz eden bir diğer başlığında karşılıklı yatırımlar olduğuna işaret ederek, Katar şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarının 10 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Türkiye’nin; iklim değişikliği, enerji, su ve gıda güvenliği alanlarının yanı sıra enerji, sağlık, turizm, ulaştırma, altyapı, finans ve turizm başta olmak üzere Katar’dan yatırım çektiğini anlatan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Katar’ın ülkemizdeki yatırım imkanlarını değerlendirdiğini görmek bizleri memnun etmektedir. Gerek teknolojik altyapımız gerekse kalifiye beşeri sermayemiz ile ülkemizde daha fazla Katar yatırımı görmeyi arzu ettiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu toplantıya gelmeden önce Sayın Bakan Al Sani ile ikili görüşme de gerçekleştirdik. Görüşmemiz esnasında ikili ticaret ve yatırımların yanı sıra yenilebilir enerji, müteahhitlik sektörü, üçüncü ülkelerde iş birliği gibi konuları kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Ben kendilerine, ortak çalışmalarımıza gösterdiği ilgi ve yapıcı tavırlarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Türkiye olarak, JETCO 1. Dönem Mutabakat Zaptı’nda yer alan tüm hususların vaktinde ve tam olarak hayata geçirilmelerinin temini amacıyla, bu hususların uygulanmalarının çok yakından takipçisi olacağımızı ve bu yönde gerekli her türlü çalışmayı göstereceğimizi özellikle vurgulamak istiyorum. Bu konuda Katar hükümetinde de aynı kararlılığı görmek, bizlere ayrıca büyük bir mutluluk vermektedir.”

Daha Fazla Göster

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu